Rasinformatie

het karakter van de cavalier
De Cavalier is van nature een zachtaardig, vriendelijk hondje met een levendig maar zelfbewust karakter. hij zal graag aan uw wensen tegemoetkomen. Onder normale omstandigheden vindt hij het leuk om u een plezier te doen en het woord agressie komt niet in zijn woordenboek voor. De cavalier king charles spaniel is erg waaks en hij zal aanslaan bij een vreemde situatie of vreemd geluid, maar hij zal nooit tot de aanval overgaan.
De meest geliefde ligplaats van een cavalier is uw schoot, hij is bijzonder aanhankelijk en houdt van iedereen. Hij is uitbundig van aard en is op zijn best bij kinderen en zal aan alle spelletjes meedoen; Hondse bezoekers zijn altijd welkom en cavaliers kunnen ook goed met katten en andere huisdieren vinden wanneer ze over hun eerste nieuwsgierigheid heen zijn. Een cavalier zal maar zelden jaloers of bezitterig gedrag vertonen en hoewel ze vaak gulzig zijn accepteren ze toch dat de koekjes of snoepjes gelijk verdeeld worden tussen alle leden van de groep.
Lichaamskenmerken
De cavalier king charles spaniel is compact gebouwd, weegt zo rond de 8kg maar er zijn er ook die lichter wegen, waardoor hij makkelijk in ieder huis en op iedere schoot past. Zijn vacht kan overvloedig zijn. Gelukkig kent de cavalier weinig gezondheidsproblemen en een hond uit een gezonde lijn zal de dierenarts alleen nodig hebben voor zijn jaarlijkse entingen en conroles.
kleur
Bij de cavaliers hebt u de keuze uit vier kleuren. De meeste mensen hebben voorkeur voor een bepaalde kleur omdat ze een hond van die kleur hebben gezien en dat mooi vonden of omdat een kennis zei dat “driekleuren slimmer zijn” of “rubies de mooiste ogen hebben”. Maar feitelijk komen bij alle vier de kleurslagen dezelfde eigenscappen voor hoewel in sommige lijnen bepaalde erfelijke kenmerken voorkomen.
blenheims (rood/wit):
Deze zien we het vaakst en ze zijn het makkelijkst in de aanschaf om de eenvoudige reden dat er meer blenheim teven zijn die voor de fok worden gebruikt dan bij de andere drie kleurslagen. De ruitvormige vlek of spot op het hoofd – de kleine, ronde aftekening boven op de schedel – zien we het vaakst bij de blenheims. Niet symmetrische aftekeningen of overdadig veel stippen in het gezicht kunnen in de tentoonstellingsring nadelig zijn.
driekleuren: (zwart-wit-bruin):
Deze honden hebben zwarte aftekeningen op een witte ondergrond met tankleurige wenkbrauwen en wangen en wat tan onder de staart, aan de binnenkant van de oren en aan de bovenkant van de benen waar het zwart overgaat in wit. Het ontbreken van tan op een van deze plaatsen zou op de tentoonstellingen bestraft worden. Sommige driekleuren hebben bijna egaal zwarte lichamen met alleen een klein beetje wit in het gezicht en op de benen. In de tentoonstellingsring zou dit nadelig zijn maar voor een huishond maakt het geen verschil en een teit is, dat sommige van de eerste driekleurige kampioenen heel veel zwart hadden. De vlek of spot op het hoofd kan ook bij driekleuren voorkomen.
rubies (bruin):
Ruby Cavaliers zijn egaal dieprood van kleur.
black and tan (zwart-bruin):
Black en tan cavaliers zijn egaal zwart met heldere tankleurige aftekeningen boven de ogen, op de wangen, aan de binnenkant van de oren, op de borst, de benen en onder de staart. Cavaliers in deze kleuren zien we verhoudingsgewijs weinig en er is moeilijk aan te komen.
rubies en black and tans met een klein wit vlekje op de borst, in het gezicht of op de voeten. zullen minder punten behalen in de tentoonstellingsring. maar zijn 100% raszuiver.